Jelenlegi hely

Fontosabb tudnivalók a X. Ferizával kapcsolatosan

 

A zarándoklat ideje: július 29. (vasárnap) – augusztus 3. (péntek)

Útvonal: Zetelaka-Csíksomlyó (át a Hargita hegységen, a Madarasi csúcs érintésével)

 

Találkozás:

- július 29-én, vasárnap 17 órakor, Zetelakán, a Római-Katolikus Plébánián (mivel vasárnap van, s sokan talán az utazás miatt nem tudnak részt venni szentmisén, ezért csatlakozni fogunk az ottani plébániai szentmisére, amely 19 órakor kezdődik)

Utazás:

Zetelaka elég nehezen közelíthető meg:

 • Első lépésben Székelyudvarhelyre kell eljutni (busszal, vonattal stb.)

 • Onnan pedig délután 15 és 19 órakor indul autóbusz Zetelakára

    • ha valaki úgy érkezik Udvarhelyre, hogy egyik buszt sem tudja elérni, akkor esetleg jelezzen, s megpróbáljuk valahogy megoldani a kijutást

    • de esetleg gyalogolhat is (egy kis bemelegítés a zarándoklathoz … kb. 10 km) ;-)

    • ha viszont stoppolni akarsz, akkor első lépésben esetleg Fenyédig érdemes próbálkozni, s az ottani letérőtől tovább Zetelakára

Étkezés:

hideg élelmet kellene pakoljon ki-ki magának a következő időszakra: hétfő reggeltől szerda ebédig (vasárnap este Zetelakán, majd szerda estétől Csíksomlyón közös lesz az étkezés)

Szállás:

vasárnap este: Zetelaka, Plébánia udvara, illetve Ifjúsági Háza

hétfő és kedd este: sátor (ha van sátrad hozd magaddal Zetelakára, onnan majd mi szállítjuk tovább; előző évekhez hasonlóan idén is külön fiú és külön lány sátrak lesznek, esetleg külön családos sátrak – ez utóbbihoz ne felejtsd otthon a házassági igazolvány hitelesített másolatát ;-) )

 • szerda estétől: Csíksomlyón, a ferences kolostor melletti vendégház, illetve a nyomda épületében … szükség esetén sátorban.

Ruházat és egyéb „csecsebecse” – avagy mit hozzál magaddal?:

 • A csomagod cipeléséhez hozz magaddal hátizsákot: jó ha van egy kisebb hátizsákod is, amit a gyalogláshoz tudsz használni (tehát belefér egynapi kaja, víz, esőkabát stb.); a nagyobb dolgainkat majd autó fogja vinni (ha esetleg van olyan csomagod, amelyre csak Csíksomlyón lesz szükséged, akkor azt külön csomagolhatod, s első este megpróbáljuk beküldeni Csíksomlyóra … így nem kell cipelni a gyaloglós napokon – ez neked is, s az autóknak is könnyebb lehet).

 • A szálláshoz – a sátor mellett, illetve a sátorban – szükséged lesz hálózsákra; a laticel/izolír/gumimatrac stb. szintén fontos eszköz a jó alváshoz. (Akinek nincs sátra ne essen kétségbe … biztos, hogy lesz mindenkinek lehetősége „tető alatt” aludni)

 • Mindenképpen hozzál magaddal: kalapot vagy kendőt … vagy valami más „tökfödőt” és jó ha van nálad valami krém, amivel a napsugarakat meg tudod „szelídíteni” (elég sokat fogunk nyílt terepen menni, fokozott leégési veszély!!!), illetve esőköpenyre is szükség lehet; az sem baj, ha van egy elemlámpád.

 • Ugyancsak fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi – min. másfél liter!!! – ivóvizet tudsz magaddal vinni (a szárazság miatt a korábbi éveknél is kevesebb „működőképes” forrással fogunk találkozni).

 • Legyen nálad (fém)bögre, mert nem lesz miből teát igyál, s a bicska/kés sem megvetendő szerszám a hegyekben töltött napok alatt

 • Hozzál magaddal meleg ruhát is (az a vidék nyáron is okozhat „hideg” meglepetéseket). A báli ruhádat nyugodtan otthon hagyhatod, erre biztos nem lesz szükséged ezekben a napokban …

 • Ami a lábbelit illeti: jó tudni, hogy alapvetően nem táncolni megyünk, ezért érdemes olyan cipőt választani magadnak, ami a hegyre való (lehetőleg ne új legyen, mert az biztos, hogy fel fogja törni a lábad, hanem olyan, amiben már gyalogoltál); jó ha van még egy cserecipőd is

 • Ha valami különleges gyógyszerre van szükséged azt is hozd magaddal (apróbb kellemetlenségekre lesz nálunk is gyógyszer, de …

 • A csomagoláshoz: Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád). Jó, ha a hátizsákod olyan, hogy bele tudsz pakolni mindent, s nem kell kívülről mindenféle improvizációval felaggatnod rá különböző cuccaidat: az ilyen megoldás egyrészt a szállítást nehezíti meg, másrészt pedig könnyen elveszhetnek ezek a „lógó” dolgaid ;-)

 • A mobiltelefonodat, a walkmann-odat, hifi-tornyodat, cigarettás dobozodat stb. nyugodtan otthon „felejtheted”: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil)

  Anyagiak:

 • kinek-kinek magának kellene megoldania a Zetelakára való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit

 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni)

 

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő rövid időben még megpróbálunk választ adni. Kérünk, hogy ezen a lapon lévő tudnivalókat mások számára is add tovább (igyekszünk mi is mindenkihez eljuttatni, de mégis jobb ha valakihez többször is eljut, minthogy bárki is kimaradjon).

 

További jó készülődést (úgy fizikailag - egy-egy kis gyaloglással, mint lelkileg - egy-egy kis imádsággal a Zarándoklatért)!!

Sajat címkek: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer